Onko kehosi nestekierto kunnossa?


Onko kehosi nestekierto kunnossa?



Aikuisen ihmisen kehosta 50-60 % on vettä, jonka aineenvaihdunta ja liike on terveyden perusedellytys. Nestekierron häiriöt ilmenevät niin nesteen tarpeettomana kertymisenä kuin kehon rakenteiden kuivumisena, mikä aiheuttaa kipua ja liikkumisen vaikeutta. Kerron tässä artikkelissa, miten voit itse parantaa nestetasapainoasi ja miten kalevalainen jäsenkorjaus auttaa hidastunutta nestekiertoa palautumaan liikkuvaksi.

water droplet in shallow photo


Mitä oikein tarkoitetaan, kun puhutaan kehon nestekierrosta eli lymfasta

Kehon nestekierto viittaa nesteiden, kuten veren, imunesteen eli lymfan ja soluväliaineessa olevan nesteen, jatkuvaan liikkeeseen ja vaihtoon. Tämä kierto on elintärkeä, sillä se kuljettaa ravintoaineita ja happea soluihin, poistaa kuona-aineita ja ylläpitää kudosten tasapainoa.

Verenkierto huolehtii pääosin hapen ja ravinteiden kuljetuksesta, kun taas imusuonisto toimii kehon “viemärijärjestelmänä.” Imunestejärjestelmä eli lymfakierto kerää kudoksista ylimääräistä nestettä, kuona-aineita ja bakteereja ja kuljettaa ne imusolmukkeisiin, joissa ne suodatetaan ja neutraloidaan. Ajattele, että kehossasi on tällainen koko kehon kattava puhdistusjärjestelmä, joka huolehtii osaltaan siitä, että pääset eroon haitallisista aineista!

Kaikki joilla on joskus ollut turvotusta jaloissa, sormissa tai vatsassa, tietää miten pienikin turvotus voi tuottaa kipua ja epämukavuuden tunnetta. Turvotus saa aikaan kudoksissa painetta, mikä ärsyttää hermoja – ne ovat herkkiä reagoimaan pieneenkin lisäpaineeseen. Tapaturman jälkeinen turvotus on luonnollinen osa kudosten paranemista, mutta kroonistunut turvotus on aina merkki kehon pitkittyneestä epätasapainotilasta, johon tulisi etsiä apua.


Toimiva nestekierto torjuu kudosten jäykistymistä

water drops wallpaper

Oletko ajatellut koskaan, miten kehosi pysyy kasassa? Jalkapohjistasi päälaelle ulottuva kerroksittainen faskiajärjestelmä on se, joka mahdollistaa paitsi pystyssä pysymisen, myös kaiken liikkeen ja voimantuoton. Faskian ympärillä ja sen sisällä on runsaasti soluvälitilan nestettä, joka mahdollistaa sen liukumisen ja joustavuuden. Kun faskian nestekierto toimii normaalisti:

  • Faskia pysyy hyvin elastisena, mikä edistää nivelten ja lihasten vapaata liikkuvuutta.
  • Ravintoaineet ja happi kulkeutuvat tehokkaasti soluihin.
  • Kuona-aineet poistuvat, mikä edistää kudosten uusiutumista.

Jos nestekierto on heikentynyt esim. pitkän istumisen tai liikkumattomuuden vuoksi, faskia voi kuivua ja kiristyä. Tämä voi johtaa liikerajoitukseen esim. olkapäässä tai polvessa, kun kalvorakenteisiin tulee kiinnikkeitä. Seurauksena on kipua, kun liike-energia ei pääse etenemään esteettä kehonosasta toiseen, vaan kuormittaa aina samoja kudoksia.


Nestekierto ja lihasten palautuminen

Palaudutko hyvin kuormituksesta vai jääkö väsymyksen tunne lihaksiisi pitkäksi aikaa?

Lihakset ja faskia ovat erottamattomasti yhteydessä toisiinsa, ja hyvin toimiva nestetasapaino ylläpitää lihasten normaalia palautumista, jolloin lihakset saavat riittävästi energiaa supistuksiin ja palautuvat rasituksesta nopeammin. Lisäksi keho pääsee eroon rasituksesta syntyvistä aineenvaihduntajätteistä, kuten maitohaposta, mikä vähentää lihasten arkuutta ja väsymystä.

Hikoillessa kehosta erittyy natriumia, joka on tärkein nestetasapainoa säätelevä kivennäisaine. Kovassa rasituksessa ja kuumuudessa liian vähäinen natriumin pitoisuus johtaa elimistön kuivumiseen, väsymykseen ja huonovointisuuteen.


Näin tuet itse kehosi nestekiertoa

Kun kehon nestekierto on optimaalisessa tilassa, solut saavat tarvitsemansa ravinteet ja hapen, ja kuona-aineet poistuvat tehokkaasti. Tämä luo terveellisen ympäristön solujen aineenvaihdunnalle ja kudosten uusiutumiselle. Imunestejärjestelmä torjuu tehokkaasti tulehduksia ja tukee immuunipuolustusta, kun taas verenkierto pitää lihakset ja nivelet joustavina ja hyvin ravittuina. Tällöin keho pystyy myös palautumaan rasituksesta nopeammin, mikä tekee olon energisemmäksi ja tasapainoisemmaksi.

Viisi nestekiertoa ylläpitävää tekijää ovat:

Liike on välttämätöntä faskian ja koko tuki- ja liikuntaelimistön nestekierron ylläpitämiseksi. Fyysinen aktiivisuus edistää verenkiertoa, imunesteen virtausta ja faskian pysymistä elastisena kuivumisen sijaan. Kaikenlainen itselle mieluinen liikunta on hyväksi, mutta nestekiertoa edistää erityisesti syvään hengittäminen, sillä pallean liikkuminen saa aikaan lymfakiertoa vilkastuttavaa paineenvaihtelua. Tärkeintä on kuitenkin liikkua monipuolisesti tavalla, joka tuntuu omassa kehossa hyvältä.

Toinen täsmävinkki liittyy jalkojen turvotukseen, joka on tavallisesti seurausta laskimoverenkierron heikentymisestä: Nilkkojen koukistus ja ojennus istuen tuolilla tai jalat suorana pumppaa lihasten avulla laskimoverta ylöspäin. Yksinkertainen, mutta erittäin toimivaksi todettu liike!

green apple beside of two clear glass jars

Sopiva ravinto on jokaiselle yksilöllinen, mutta kulmakivinä voi pitää ravintotiheää, mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa. Kun suolisto on terve, imeytyy ravintoaineet ja neste verenkiertoon – suosi kuitupitoista, eri värisiä kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävää, tulehdusta laskevaa ravintoa. Vaikka nestetasapaino on kehossasi tarkkoin säädeltyä, vaikuttaa siihen perustavanlaatuisesti vatsan toiminta. Sekä ripuli että ummetus häiritsevät nesteiden ja ravintoaineiden imeytymistä ja käyttöönottoa, joten vatsan tervehdyttäminen on kaikkien kudosten kannalta enemmän kuin tärkeää!

Pitkittynyt stressi heikentää suoliston toimintaa ja ravintoaineiden imeytymistä. Tämä vaikuttaa kaikkien kudosten terveyteen mm. tulehdustekijöiden kautta. Turvotus, epämääräisesti toimiva vatsa ja ihon kuivuminen ovat eräitä kokonaisvaltaisen stressitilan oireita. Stressihormoni kortisoli vaikuttaa pitkään kohollaan ollessaan verenpaineeseen, jonka kohoaminen voi heikentää laskimoverenkiertoa etenkin jaloissa.

Stressiä ei voi koskaan täysin eliminoida, mutta on tärkeä keskittyä niihin tekijöihin, joihin voi vaikuttaa, jotta kuormittavista tilanteista pääsisi palautumaan! Jokainen solusi kiittää, kun teet sinulle mieluisia, palauttavia asioita.

Haitallisten tekijöiden minimoinnissa ei tarvitse mennä kohtuuttomuuteen, mutta on mainittava useimpien rakastama kahvi, joka toimii kehossa diureettina. Kohtuullinen kahvinjuonti on okei, mutta jos se saa vatsasi sekaisin tai vatsan toimintasi on jopa siitä riippuvainen, kannattaa kokeilla korvata osa kahvista esim. erittäin herkullisella sikurikahvilla. Sillä on eroa, juoko kahvin kaksin käsin muuta nestettä nauttimatta vai hitaasti nautiskellen ja omaa kehoa kuunnellen!


Kalevalaisella jäsenkorjauksella kehon nestekiertoa autetaan liikkeeseen


Useissa tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloissa kudosnestekierto toimii heikosti, mikä ylläpitää ylläpitää kipua, liikerajoitusta ja altistaa tulehduksille. Kun lihaskalvot eivät pääse liukumaan toistensa suhteen, ne myös kuivuvat ja jäykistyvät. Nestekiertoa voidaan avata riittävän hitaalla käsittelyllä, mikä palauttaa faskian liikkuvuuden ja auttaa kiputilaa purkautumaan. Niin nestekierto- kuin faskiajärjestelmä toimivat systeemisesti koko kehon tasolla, joten etenkin pitkittyneissä kiputiloissa käsittelyssä on käytävä koko tämä systeemi läpi.

Lue lisää kalevalaisesta jäsenkorjauksesta.

person holding hand

Yhteenveto


Nestekierto on elintärkeää koko kehon aineenvaihdunnalle, mukaan lukien faskian ja koko tuki- ja liikuntaelimistön toiminta. Hyvin toimiva nestekierto on edellytys kudosten terveydelle, liikkuvuudelle ja uusiutumiselle, kun taas häiriintynyt nestekierto voi johtaa jäykkyyteen, kipuihin ja liikerajoituksiin. Kalevalainen jäsenkorjaus, monipuolinen liikunta ja palautumista sisältävä elämäntapa sekä luonnollisen ravinnon ja nesteiden nauttiminen ovat keskeisiä tekijöitä, joilla omaa nestekiertoa voi parantaa.