fbpx

Kivusta liikkeeseen -yksilöohjaus


Kärsitkö kivusta, joka estää sinua nauttimasta liikkumisesta?

Pitkittyneessä kivussa koko keho on poissa tasapainosta ja kehon suojamekanismit estävät kivuttoman liikkeen.

Oletko kokeillut vahvistaa lihaskuntoasi, tehnyt venytyksiä ja käyttänyt lukemattomia kivunlievityskeinoja, ja silti taistelu kipusi kanssa jatkuu?

Perinteinen liikunta on upea osa elämää, mutta se ei aina tuo toivottua helpotusta kipuun. Pitkittyneessä kivussa, joka ei hoidu eri menetelmiä käyttäen, kannattaa todella pysähtyä kysymään: mitä kehosi tarvitsee liikkuakseen taas sujuvammin?

Kehittämässäni Kivusta liikkeeseen -ohjauksessa autan kehoasi löytämään helppoutta juuri niihin liiketavoitteisiin, jotka tuottavat sinulle haasteita.

Minkä liikkumisen tavoitteen tai haaveen sinä näet kohdallasi?

Puretaan tavoite osiin, ja aletaan ohjaamaan kehoasi viisaasti sitä kohti. Se, miltä sinusta tuntuu kehossasi, kun liikut, kytkeytyy olennaisesti koko elämääsi.

Hoitaessani ja kuntouttaessani satoja asiakkaita vuosien varrella mieltäni vaivasi kysymys: miten voisin ohjata ihmisiä liikkumaan niin, että se aidosti helpottaisi heidän elämäänsä? Niin usein törmäsin asiakkaiden tarinaan, jossa liikeharjoittelu ei tuottanut haluttuja tuloksia ja jopa pahensi kipua. Tavallista on, että kipeää kehonosaa lähdetään hoitamaan keskittymällä vain kyseisen kehonosan liikkeisiin. Jumpataan esimerkiksi kipeää olkapäätä. Tällä tavalla kuitenkin unohdetaan, miten keho toimii kokonaisuutena, ja että olkapääkin liikkuu selän, lonkkien ja jalkojen mukana, kun kävelet.

Aloin toden teolla perehtyä kivun fysiologiaan ja kerätä yhteen oppeja niin fysioterapiasta, aasialaisista kehon ja mielen harjoitus-perinteistä, neurobiologiasta kuin länsimaisista somaattisista liiketerapian muodoista. Ennen kaikkea keräsin kokemusta asiakkailtani ja oman kehoni kipujen hoitamisesta, minkä pohjalta löysin aidosti toimivan ja turvallisen tavan hoitaa kipua tietoisen liikkeen avulla.

Kids running forest
Liike on lääke, mutta entä silloin, kun keho on kipeä? Keskeinen kysymys on, millaista liikettä keholle tarjoat.

Kivusta liikkeeseen -ohjauksessa palautetaan helppouden kokemus kehoon

Kipu on kuin solmu, joka kiristyy sitä tiukemmaksi, mitä enemmän torjumme kokemustamme ja jännitämme lihakset ja sidekudokset hengitys- ja verenkiertoelimistöä myöten. Mitä tiukemmin solmun säikeet kiristyvät, sitä hankalammaksi kehon tuntemus muuttuu.

Kun lähdet avoimella ja neutraalilla mielellä tutkimaan solmun säikeitä eli oman kehosi järjestäytymistä kivussa, alkaa tilalle tulla uusia mahdollisuuksia. Se, miten liikut ja aistit kehosi, muuttaa kehon tuntemuksiasi – myös kipua.

Kehosi pyrkii koko ajan tasapainoon. Pitkittynyt kipu on merkki kehon tarpeesta saada purettua kipua ylläpitävät solmun säikeet, jotta vapaa ja miellyttävä liike olisi jälleen mahdollinen.

Pitkittyneessä kivussa on tapahtuu hermostollisia muutoksia, joista voi erotta neljä piirrettä. Tunnistatko näitä itsessäsi?

1

Kivulias kehonosa alkaa tuntua erilliseltä muuhun kehoon nähden, jolloin se ei ikään kuin toimi hyvässä yhteistyössä muun kehon kanssa. Huomaat tämän siinä, että liikkeen sulavuus katkeaa.

2

Tuntoaistimus muuttuuu epätarkaksi. Kivun tunne dominoi niin paljon, että et aisti mitä kaikkea muuta kehossasi tapahtuu. Usein tähän kuuluu, että mikään muu kuin voimakas venytys tai käsittely ei tunnu oikein miltään, eikä silloin pysty niin helposti tunnistaa tarpeita, joita keholla on.

3

Kipuun liittyy pysähtyneisyyden tunne, jossa niin lihakset, sidekudokset, liikkeet, aistimukset kuin ajatukset on jumissa. Vaikka liikkuisit paljon, tekisit paljon kipua poistaaksesi, niin kokemus kehostasi on, että juuri mikään ei muutu.

4

Tämä kehon pysähtyneisyys tuntuu ongelmalta ja että kaiken kaikkiaan kokemus kehosta on, että et voi enää luottaa siihen.

Kivusta liikkeeseen -ohjauksessa paneudun sinun tilanteeseesi kokonaisuutena ja autan sinua löytämään jälleen helppouden tunteen kehossasi.

Ohjauksen hyödyt pähkinänkuoressa:

Kipeä kehonosa alkaa toimia paremmassa yhteistyössä muun kehon kanssa.

Huomaat, että kipu ei ole ainut tuntemus kehossasi ja opit rauhoittamaan sitä.

Kun opit ohjaamaan kehoasi tukalasta kivusta helpompaan liikkumiseen & läsnäoloon, kehosi ei tunnu enää ongelmien lähteeltä.

Mitä Kivusta liikkeeseen -ohjaus sisältää?

Käynnin aluksi teen sinulle kartoituksen kehosi tilanteesta, minkä avulla saamme selville keskeisimmät kipusi ja liikkeittesi osatekijät. Tämän jälkeen käymme läpi liikkeen tai -asennon, jossa kehossasi on erityisesti haasteita ja jossa haluat edistyä.

Ohjaan sinulle hitaasti tehtäviä avainliikkeitä, joiden aikana tarvittaessa avustan liikkeitä kevyellä kosketuksella. Olennainen osa liikkeitä on kehosi aistiminen tietoisesti, jolloin hermostosi löytää vähitellen uusia tapoja toteuttaa liikkeet ja tuntemukset.

Tunnin aikana sinun ei tarvitse huolehtia siitä, osaatko tehdä oikein tai mitä tapahtuu seuraavaksi. Harjoitukset on turvallista tehdä juuri sinun lähtökohdistasi.

Kolmantena saat kehosi kannalta keskeisten avainliikkeiden ohjeet mukaasi.

Ensimmäisen käynnin hinta on 70 € ja sitä seuraavat 65 € (sis. ALV:n). Tavallisesti tarvitaan kaksi käyntiä, joiden aikana saat täyden tukeni kehosi liikkeiden parantamiseksi.

Mihin menetelmä perustuu?

Pitkittyneessä kivussa on kyse hermoston oppimisesta, jossa kipua ylläpitävät mekanismit toimivat tehokkaasti, kun taas kipua laskevat hermoyhteydet vaimenevat. Kipua ylläpitää kehossa mm. herkistyneet kipureseptorit, kipua välittävät hermosolut, kokonaisvaltainen kehon ja mielen stressitila ja aivojen tunto- ja liikeaivokuorella tapahtuvat muutokset.

Menetelmässä kyse ei ole kehon fysiologisten kivun syiden kiistämisestä, vaan hermoston koko pontentiaalin hyödyntämisestä liikeharjoittelussa. Tätä tukee myös nykyaikainen tutkimus kivun fysiologiasta.

Kehosi tuntemus on todellinen, ja se on kivun hoitamisen kannalta ratkaisevan tärkeä.

woman facing sunlight sunflower field

Ohjauksessa:

Kivusta liikkeeseen -ohjauksessa aletaan vahvistetaan yhteyttä kivuliaan kehon osan ja muun kehon välillä. Tietoisten liikkeiden aikana hermostollinen yhteys kipeän kehon osan ja muun kehon välillä alkaa elpyä, jolloin liikkeisiin tulee virtaavuutta ja keho oppii uusia tapoja helpottaa tiettyjen rakenteiden kuormitusta.

Bohemian woman bare feet aesthetic

ohjauksessa:

Aistimista parannetaan tekemällä liikkeitä riittävän rauhallisesti ja kevyesti, jolloin kipuun liittyvä aisti-informaatio alkaa muuttaa muotoaan. Eli tehdään konkreettisesti tilaa helppouden kokemukselle liikkeessä ainaisen kivun kokemuksen sijaan.

Waterfall water flowing rocks

Ohjauksessa:

Tietoisilla liikkeillä muutetaan kokemusta siitä, että kipu on ja pysyy samana. Kehon tuntemukset muuttuvat selkeimmin liikkeiden kautta, ja tämä sisältää valtavan potentiaalin.

Sunrise Cloudy Sky Illustration

ohjauksessa:

Stressin merkitystä kivussa ei voi kyllin korostaa. Ohjauksessa rauhoitetaan hermostoasi aktivoimalla lepohermostoasi optimaaliseen toimintaan.

Kysymyksiä & vastauksia

Kärsin kroonisesta kivusta, joka johtuu sairaudestani X. mistä tiedän, sopiiko tämä minulle?

Hoitomuotona ja harjoitteluna menetelmäni on turvallinen, ja se on sopii useimmissa tapauksissa. Harjoituksia tehdään lattialla makuuasennossa, mutta mikäli se ei sinulta onnistu, onnistuu liikkeet myös hoitopöydällä tai istuen. Terveydenhoidon ammattilaisena otan tilanteesi huomioon ohjauksessa.

Miten kivusta liikkeeseen -ohjaus eroaa tavallisesta fysioterapiasta?

Vaikka ohjauksessa vaikutetaan lihaksiin, sidekudoksiin ja niveliin, ei siinä pyritä lisäämään liikkuvuutta tai voimaa samalla tavalla kuin fysioterapiassa yleensä. Liikkeiden keskiössä on niiden vaikutus hermostoon ja kehon tuntemuksiin, jolloin harjoittelun perustana ei ole niinkään toistojen määrä ja intensiteetti, vaan vaikutus kehon aistijärjestelmään. Sen sijaan, että etsitään kehosta korjattavia heikkouksia, ohjauksessa lähestytään kehoa kokonaisuutena.

miten ohjaus maksetaan?

Lähetän ohjauksen jälkeen sinulle laskun sähköpostitse.

Epassi käy myös maksutapana.

ajatellaanko tässä ohjauksessa, että kipuni on korvien välissä?

Kivusta liikkeeseen ohjauksessa huomioidaan, että kaikki kipuun vaikuttavat aistimukset, kokemukset liikkumisesta, tuki- ja liikuntaelimistön rakenteet, ajatukset, tunteet ja liiketottumukset. Lähestyminen ei siis väitä, että kipu olisi ratkaistavissa yksinomaan ajattelutapoja muuttamalla. Vastaanotollani lähestyn tilannettasi hyvin kokonaisvaltaisesti keskittyen niihin asioihin, jotka sinulle ovat tärkeitä. Pääpaino on huolella toteutetuissa liikkeissäsi.

miten pitkään ohjaus kestää?

Ohjaukseen kannattaa ensimmäiselle kerralle varata aikaa noin 1 h 15 min. Sen jälkeen tulevat kerrat kestävät noin tunnin.

Marine Wounded Warrior Regiment swims

Kehosi liikkeet vaikuttavat keskeisellä tavalla elämäsi sujumiseen. Pitkittyneessä kivussa liikkuminen rajoittuu ja keho tuntuu ongelmalliselta.

Jotta liikkeesi sujuisivat hyvin, on kehosta pidettävä hyvää huolta. Se on minulle sydämen asia.

Kokemuksia ohjauksesta:

“Olen ollut monessa mukana ja kokeillut hyvin erilaisia joogamuotoja, käynyt fysioterapeuteilla ja asahissa huoltamassa kehoani ja mieltäni, mutta missään ei ole tullut tällaisia liikkeitä vastaan. Tuntuu autuaalta ja selkä liikkuu paremmin! En edes tiennyt, että selkä voi tältä tuntua.” Nainen 65 v.

“Kaikki kehon kuuntelu on minulle vaikeaa. En oikein ole saanut kiinni, mitä siinä pitäisi tapahtua, vaikka tiedän että vaivojeni vuoksi olisi tärkeää myös hoitaa itseäni enemmän. Siksi olen hyvin mielissäni, että Janikan ohjauksessa tunnen olevani kehossani ja huomaan selkävaivani helpottuneen. Oli helppoa ja turvallista kokea uutta. Motivaatio liikkumiseen ja näihin hoitaviin liikkeisiin on herännyt, ja nyt tiedän miten jatkaa. Kiitos!” -Nainen 52 v.

“Ennen ohjausta keho tuntui jäykältä kuin rautakanki ja etenkin hartiat kipeiltä työmatkan jälkeen. Liikkeiden aikana tunsin, miten jännitykset sulivat matolle ja hengitys rauhoittui. Sain ohjeet rintakehän jännitysten vapauttamiseen kotona, mikä tuo lievitystä stressin kertymiseen ja auttaa astmaatikon hengittämistä.” -Nainen 40 v.