Onko sinulla kipua kehossasi?
Kipu tuntuu usein sekä kehossa että mielessä, sillä varsinkin pitkittynyt kipu saa rajoittamaan elämää ja varjostaa mukaviakin tapahtumia. Pettymykset toimivien hoitokeinojen etsimisessä vain pahentavat tilannetta. Vaikka kaikkea ei voisikaan parantaa, aina on tekijöitä, joilla hyvinvointia voi tuntuvasti lisätä. Omalla kohdallani olen löytänyt kehon kipuihin merkittävimmän avun kalevalaisesta jäsenkorjauksesta, ja paljon on vaikuttanut myös ruokavalio, jonka…
Hengityksen merkitys selkäkivussa
Hengityksen merkitys selkäkivussa: Ota käyttöösi hoitavan hengityksen vaikutukset Selkäkipu on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinkivuista, mutta usein unohdetaan, että hengityksellä on suuri merkitys selän hyvinvoinnille. Hengitys ei ole vain hapenottoa, vaan sillä on syvällinen yhteys selkärankaan, hermostoon ja koko kehon tilaan. Tässä artikkelissa käyn läpi, kuinka hengityksesi voi joko hoitaa tai heikentää selkäsi terveyttä. Pallean…
Pitkittynyt kipu ja hermosto
Pitkittynyt kipu ja hermosto Jos sinulla on pitkittynyttä kipua, kannattaa pysähtyä miettimään, millä tavalla tapasi liikkua, aistia kehosi, ajatella ja tehdä päivittäisiä valintoja, joko ylläpitää kipua tai luo edellytyksiä pareanemiselle. Kerron tässä artikkelissa kivusta hermoston ja oppimisen kannalta. Aluksi tärkeä huomio: tarkoitus ei ole kiistää kivun yhteyttä fysiologisiin syihin tai väittää, että aina olisi ihmisen…
Kehontieto osa 8: Kädet
Käsien kivut ja tuntohäiriöt voivat olla todella häiritseviä, sillä käsien tuntoaisti on herkkä ja pienenkin alueen kipu tuntuu usein voimakkaalta. Käsien puutuminen, rannekanavan ahtauma, tennis- ja golfkyynärpää ja sormien nivelrikko ovat monelle tuttuja vaivoja. Kehontieto-artikkelisarjan viimeisessä kahdeksannessa osassa käsitellään käsiä, jotka palvelevat lähes kaikkea tekemistämme ja ovat monella jatkuvasti jännittyneet. Sormet, herkät tuntosarvet Jo vauvaikäisenä…
Kehontieto osa 7: Hartiarengas ja niska
Blogisarjan toiseksi viimeisessä osassa käsitellään niska-hartiaseutua, joka niin monella lähes aina jumissa ja yleisin syy hakeutua erilaisiin hoitoihin. Jopa neljä kymmenestä suomalaisesta yli 30-vuotiaasta naisesta on kärsinyt niskakivusta on viimeisen kuukauden aikana. Miehillä vastaava määrä on 2-3 henkilöä kymmenestä. Miksi hartiat ja niska oikein jännittyvät ja kipeytyvät? Entä miten rentouttaa jännittyneet hartiat ja miten silmät…
Kehontieto osa 6: Rintakehä
Kuten elämässä monesti, en ole onnistunut pysymään blogisarjassa keväällä suunnittelemassani aikataulussa, mutta se tarjoaa minulle hyvän oppitunnin siitä, että usein on parempi antaa asioiden soljua omalla painollaan kuin yrittää järjestää kaikkea ennakkoon päättämieni raamien mukaisesti. Tänä päivänä tahti niin työelämässä kuin vapaa-ajalla on tavattoman vaativa. Aikajänne viesteihin vastaamisessa, suunnitelmien laatimisessa, uusien tuotteiden ja palvelujen omaksumisessa…
Kehontieto osa 5: Lanneselkä
Kaikki ovat kuulleet iskiaskivusta, mutta mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan? Entä kuuluisat välilevyt – mihin niitä tarvitaan ja miten välilevyistä voi pitää parasta mahdollista huolta? Käsittelen tässä artikkelissa lanneselän rakennetta, toimintaa ja listaan vinkkini selän kunnossapitoon kehotietoisuuden näkökulmasta. Ihmisen selkäranka muodostuu 33 nikamasta, jotka eivät asetu luotisuoraan linjaan, vaan kaareutuvaan järjestykseen. Lannerangan 5 nikamaa muodostavat lordoosin,…
Kehontieto osa 4: Lantio
Lantio on mielenkiintoinen ja moniulotteinen toiminnallinen kokonaisuus, jolla on useita tärkeitä tehtäviä: se toimii selkärangan nikamapyramidin luisena perustana, kannattelee tärkeitä lantion alueen sisäelimiä, mahdollistaa lisääntymisen ja synnyttämisen ja yhdistää alaraajat ylävartaloon. Lantion luisissa rakenteissa on nivelpinnat risti- ja suoliluun välissä hieman korvan muotoisessa SI-nivelessä ja lantion etupuolella häpyliitoksessa. Nivelet eivät salli paljon liikettä vahvojen nivelsiteiden…
Kehontieto osa 3: Lonkka
Lonkka on tyypiltään pallonivel, jossa reisiluun pallo asettuu suoliluun kuppimaiseen lonkkamaljaan. Ympärillä on joukko vahvoja lihaksia ja ligamentteja, joten niveltä ei pääse sormin tuntemaan. Korkeintaan reisiluun yläosassa voi tuntea luisen kyhmyn isosarvennoisen, joka toimii kiinnityskohtana mm. keskimmäiselle ja pienelle pakaralihakselle ja päärynänmuotoiselle lihakselle (piriformis), jotka toimivat lonkkaa stabiloivina ja kiertävinä lihaksina. Vahvoille tukikudoksille on syynsä,…
Kehontieto osa 2: Polvi
Uuden Kehontieto-juttusarjan toisessa osassa keskitytään polveen, joka on suurin nivelemme. Sijaintinsa vuoksi polvi on altis kaikille biomekaanisille voimille alempana ja ylempänä kehossa: siihen kohdistuu vetoa, kiertoa, iskutusta ja hankausta. Polvi on toki evoluution saatossa tähän sopeutunut ja mahdollistaa niin juoksemisen, kävelyn, kyykyssä olemisen ja hyppäämisen – kaikkea tätä esivanhempamme ovat tavallisessa elämässään tarvinneet. Liikaa ei…
Kehontieto osa 1: Jalkaterä ja nilkka
Tämä artikkeli aloittaa 8-osaisen Kehontieto-juttusarjan, jossa valaisen tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa kehonosa kerrallaan. Kerron anatomiasta ja fysiologiasta käytännönläheisesti ja jaan vinkkejä mm. luonnollisen kävelytyylin harjoitteluun, ergonomiseen nostotekniikkaan ja kireiden hartioiden rentouttamiseen. Ihminen on luotu liikkumaan, mutta monista syistä johtuen liikkuminen voikin olla rajoittunutta, kivuliasta ja hankalaa. Luonnollisen liikkeen palauttaminen on kuitenkin mahdollista – askel ja…